Studenten blikken terug op racismeprotest: hoopvol, maar nog een lange weg te gaan (EM, oktober 2020)

We hebben nog een lange weg te gaan, zeggen deze drie studenten. Het protest bij de Erasmusbrug in juni heeft ze wel hoop en vertrouwen voor de toekomst gegeven.

Het was afgelopen zaterdag vier maanden geleden dat er in Rotterdam geprotesteerd werd tegen politiegeweld en alle andere vormen van institutioneel racisme. Duizenden mensen stonden op 3 juni 2020 op en rond de Erasmusbrug. Onder hen ook veel studenten. Drie EUR-studenten blikken terug.

Hier wel het historisch kader dat bij het artikel staat: Protest tegen het slavernijsysteem en de erfenis daarvan is allesbehalve nieuw. Het is zo oud als de trans-Atlantische slavenhandel zelf. Ook in Rotterdam klonk dit protest. Bijvoorbeeld al in de zeventiende eeuw, vertelt hoogleraar Alex van Stipriaan in de vierde aflevering van Nooit Bewust Opgeslagen, de podcast van EM over het Rotterdamse slavernijverleden. Protest klonk omdat slavernij in strijd zou zijn met het christelijk geloof, gelovigen vonden het onmenselijk. “En soms was het protest niet eens op basis van een moreel oordeel, maar op basis van de overtuiging dat slavernij niet efficiënt was.”

Het protest vond ook weerklank bij prominente Nederlanders. De bekende Rotterdamse schrijver en rechtsgeleerde Hugo de Groot (1583 – 1645), wiens standbeeld aan de Coolsingel staat, was een van hen. “Hij keerde zich op juridische gronden, en ook morele gronden tegen de slavernij. Hij gebruikte de literatuur over slavernij uit de oudheid, want daar was hij bekend mee.”