De erfenis van Tula … in Rotterdam

Voor RTV Rijnmond maakte ik twee radio-items en een internetverhaal over Tula en over zijn erfenis in Rotterdam. De stad huisvest veel verschillende nationaliteiten en die leven allemaal naast elkaar, toch? “Tula zou de samenleving in Rotterdam zien als iets moois”, denkt een Rotterdamse. “Er is nog een hoop te verbeteren, maar voor hem was dit al een droom. Tula is niet zo bekend in Nederland, maar zou wel bekend moeten zijn. Ik ken hem omdat ik opgegroeid ben op Curaçao. We kunnen allemaal van hem leren.”

“Ik denk dat mensen van kleur in Rotterdam erg bewust zijn van hun positie tegenover anderen”, vertelt Leana. Zij merkt elke dag dat nog steeds niet iedereen gelijk is. “Je merkt het aan een hoop kleine dingen in het dagelijks leven.” “Ik maak dat bijna dagelijks mee en het blijft gewoon vervelend. Juist al die kleine dingen maken dat je er soms best wel verdrietig om kan zijn”, vult Selina aan.

Leana en Selina maken onderdeel uit van een team dat Showroom Mama, een expositieruimte in de Witte de Withstraat, tijdelijk runt. “Het is algemeen bekend dat de culturele wereld erg wit is. Dat wij, jongeren van kleur, hier een dergelijke kans krijgen, is best uniek.”

Het hele verhaal en alle interviews zijn te horen op RTV Rijnmond.