Leeft de slavernij nog?

Naspelen slavernij bij Kura Hulanda

Naspelen slavernij bij Kura Hulanda

Sinds de officiële afschaffing van de slavernij zijn we 150 jaar verder. Heeft Curaçao deze tijd afgesloten of speelt het eigenlijk nog steeds? Eline van Gassen en ikzelf zijn naar het eiland gegaan met de vraag ‘Leeft de slavernij nog?’

Dit item hebben Eline en ik samen gemaakt. Eline is verantwoordelijk geweest voor het beeldverhaal, al moet ik zeggen dat het wegspringende beeld op 3 minuten hoogst waarschijnlijk mijn fout is. Waarschijnlijk is er iets misgegaan bij het exporteren. Eline heeft gefilmd en heeft het leeuwendeel van het monteren gedaan. Zij heeft dan ook veel en veel meer ervaring. Wel zat ik er iedere montagedag bij en heb ik mezelf -tot grote vreugde van Eline- overal tegenaan bemoeid. Zo heb ik wel weer heel veel geleerd. Dank daarvoor.

De verhaallijn is, net als het onderwerp zelf, mijn idee. Op het beeldverhaal kan ik in dit geval niet beoordeeld worden. Voor we naar Curaçao gingen hebben we dit duidelijk afgesproken, zo kan Eline het item ook gebruiken voor haar afstuderen. Over het verhaal ben ik absoluut tevreden. Het sluit aan bij het krantenstuk en bij de radiodocu. Het belangrijkste is misschien wel dat het laat zien hoe en of de slavernij nog leeft in de hoofden en harten van de Curaçaoënaars.

Genoeg gesproken, hier is het eindresultaat van onze tv-productie. De kwaliteit is door het verkleinen en zo geschikt maken voor YouTube verminderd:

Muziek: http://www.youtube.com/watch?v=WybzQAIyD4Y
Oude plaatjes: http://www.youtube.com/watch?v=m2jcVGj0xvs

Beelden en beeldverhaal: Eline van Gassen
Onderwerp en opbouw: Tessa Hofland
Interviews, voorbereid door Eline van Gassen en Tessa Hofland
Interviews,uitgevoerd door Tessa Hofland

** Natuurlijk is het Dolph van Stapele