Even in Henriettes voetsporen

Heel erg maf om een rondleiding te krijgen rond je eigen huis. Het huis links op de foto is mijn ouderlijk huis, midden in het natuurgebied de Oude Buisse Heide. Natuurlijk ben ik vaker mee geweest met rondleidingen, alleen nog nooit voor een verhaal.

2012, zestig jaar na het overlijden van Henriette Ronald Holst, is het het Ronald Holstjaar. Het Van Goghhuis in Zundert organiseert ter ere van dat jaar nog steeds speciale rondleidingen. Aangezien de Buisse Heide jarenlang het thuis is geweest van het echtpaar Ronald Holst, komt de rondleiding ook daar. Voor de krant was ik erbij, alleen is het niet te merken dat ik je meeneem naar mijn thuis.

Zulke sfeerverslagen maak ik het meest voor BN DeStem. Je gaat ergens heen en daar doe je verslag van. Een van de leukste dingen die je kan doen in de journalistiek. Wel probeer ik het elke keer weer net wat anders op te schrijven. Dat het ‘lekker wegleest’ is voor mij het belangrijkste.

Even in Henriettes voetsporen…

ACHTMAAL – Een dagje in de voetsporen van Henriette en Richard – Rik – Roland Holst, dat biedt het arrangement van het Van Goghhuis Zundert en Natuurmonumenten. De samenwerking is ter ere van het Roland Holstjaar. Dat is dit jaar, omdat in november Henriette’s zestigste sterfdag is.

We verzamelen om 11 uur, koffietijd. Dus is er eerst koffie en thee bij het Van Goghhuis. Daarna gaat de karavaan met auto’s richting landgoed Oude Buisse Heide. Het bekende kunstenaarsduo – zij schrijfster, hij beeldend kunstenaar – brengen hier jarenlang de zomermaanden door. Na een korte geschiedenis van het natuurgebied, lopen we richting de gebouwen waar Henriette en Richard woonden. Yvonne Lavrijsen, gids van Natuurmonumenten, wijst erop dat het normaal privéterrein is en dat we hier mogen komen, omdat we onder haar leiding zijn.

Daarom kunnen we ook de Herenkamer bezoeken, de ruimte waarin het echtpaar Roland Holst hun gasten ontving. Allerlei soorten feitjes en wetenswaardigheden komen voorbij: van de leefwijze van Henriette en Richard, tot de bouwstijlen van de gebouwen en de geschiedenis ervan. Na een wandeling over de Oude Buisse Heide en langs de bekende theekoepel, is de groep weer terug bij de gebouwen. Het onlangs herbouwde en heropende atelier kan tot teleurstelling van diverse deelnemers niet van binnen bewonderd worden. Om daar wat meer van te zien, keert de karavaan terug naar Zundert. Bij de tentoonstelling aldaar over het echtpaar Roland Holst is ook aandacht voor dit atelier.

Het heen en weer rijden stoort de wandelaars verre van. “Nu kunnen we alles eerst in het echt zien en zo dadelijk kunnen we nog eens rustig kijken naar wat er veranderd is”, zeggen twee dames tegen elkaar, terwijl ze in de auto stappen.

Tijdens de expositie vertellen mensen die haar gekend hebben, over Henriette in haar tijd op de Oude Buisse Heide. Van Richard zijn veel werken te zien, waaronder ook schilderijen die hij maakte van het landgoed. De plek waar hij en zijn vrouw veel inspiratie opdeden.

Het Roland Holstjaar duurt nog tot maart 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.