DUSHI KORSOU EN HAAR VELE DROP-OUTS

Curaçao heeft veel drop-outs, vroegtijdige schoolverlaters. Vaak hebben ze alleen de basisschool afgemaakt. Om deze jongeren een toekomst te bieden heeft de Sociale Vormingsdienst (SVD) een programma bedacht: een jaar bij een bedrijf in de leer gaan. De echte moeilijke ‘gevallen’ kunnen terecht bij de Curaçaose Militie(CuraMil), zeg het kleine Curaçaose leger. Ze zijn gevestigd op een kleine, wat oudere legerbasis in het Noorden van Willemstad.

De jongens krijgen als ze dit jaar al volhouden geen diploma, maar door het zware traject leren de in beginsel veertig jongens de basis weer: respect, communiceren en samenwerken. Ze krijgen velen opdrachten zoals breng met de groep, zonder te praten voorwerpen van A naar B en je mag maar één voor één lopen. Lukt het niet? Tien push ups.

Luister hier naar het eindresultaat:

Muziek: Be Good van Gregory Porter.

Als je op Curaçao bent, merk je al snel dat dit een groot probleem is. Je ziet overdag echt veel jongeren rondhangen. Als je de mensen op het eiland mag geloven zijn dit het soort jongens die ervoor zorgen dat er zoveel overvallen en inbraken zijn. Curaçao moet dit probleem dus echt aanpakken. Wat het een super interessant project maakt. Dat wilde ik zien en dus graag bezoeken voor een item. In mijn laatste week op dushi Korsou is dat eindelijk gelukt: twee dagen heb ik meegedraaid met de CuraMil.

Ik mocht twee dagen meelopen op één voorwaarde: het moest uitgezonden worden. Al het materiaal moest ik vliegensvlug monteren. De schoonheidsfoutjes komen daarvandaan. Zonde, dus wilde ik het materiaal thuis opnieuw monteren. Helaas is het materiaal door WeTransfer opgegeten… Het vat hoe dan ook een groot probleem van Curaçao samen. Er zijn veel jongeren zonder opleiding en zelfs na dit project hebben ze geen opleiding. Ze leren de basis opnieuw: respect, samenwerken, communicatie. En zelfs dit project halen veel jongeren wel. Ze hebben eigenlijk geen idee wat ze met hun toekomst willen.